Bagnaia schiet naar de overwinning in Sepang

De Italiaan komt dichter bij zijn eerste MotoGP titel met nog één ronde te gaan.


Op dit moment is het nauwelijks een verrassing om Bagnaia en Bastianini te zien strijden voor de leiding en 1-2 te zien finishen. De twee Italianen hebben in de tweede helft van het seizoen meermaals de show gestolen, waarbij de laatste keer op keer bewees waarom Ducati de juiste beslissing nam door hem bij het fabrieksteam te contracteren. Deze keer was het Bagnaia die de hoogste trede pakte, nadat het duo in verschillende fases van de race van plaats wisselde. Hij leidt het kampioenschap nu met 23 punten, terwijl hij de tweede Ducati kampioen ooit wil worden na Casey Stoner.

De race begon met de belangrijkste titelkandidaten onder de top 8, terwijl Bastianini als tweede startte achter Martin op pole. Bagnaia maakte meteen indruk door als 9e van de grid te vertrekken en was binnen twee bochten al tweede. Fabio Quartararo bevond zich ondertussen in de top 6, nadat hij zich als 12e had gekwalificeerd, terwijl Aleix Espargaro moeite had om zijn stempel te drukken op de top 10, omdat hij opnieuw gripproblemen had. Bagnaia en Bastianini vochten al vroeg in de race om hun positie, maar pas in de zevende ronde vochten ze om de leiding toen Jorge Martin uitviel. Na talloze intense gevechten en positiewisselingen maakte Bagnaia uiteindelijk zijn racewinnende move bij de laatste haarspeldbocht met nog 7 ronden te gaan. Hij behield de leiding voor de rest van de race en hield Bastianini met 0,240 seconden voor.

Quartararo, die voor het eerst sinds Oostenrijk op het podium staat, heeft het podium gehaald. De Fransman werd even uitgedaagd door Marco Bezzecchi voor het podium, maar slaagde erin weg te rijden en de Italiaan met meer dan 2 seconden te verslaan. Quartararo’s hoop op een podiumplaats hield de hoop op een kampioenschap levend, maar hij heeft nu 23 punten achterstand op Bagnaia in de aanloop naar de finale in Valencia.

Australië-overwinnaar Alex Rins werd solide vijfde, na een spannende strijd met Jack Miller en Marc Marquez, die respectievelijk zesde en zevende werden. Brad Binder pakte ondertussen opnieuw het beste KTM-resultaat, met een solide 8e plaats voor Johann Zarco als 9e. Franco Morbidelli kwam oorspronkelijk als 10e over de streep, maar kreeg later een plaatsje minder nadat hij bij een inhaalpoging in de laatste ronde in botsing was gekomen met Aleix Espargaro.

Door Bagnaia’s zinderende vorm en Espargaro’s mysterieuze inzinking is laatstgenoemde nu uit de strijd om het kampioenschap gevallen. Aan de andere kant heeft Espargaro zijn beste seizoen in zijn Grand Prix-carrière achter de rug, met zijn eerste overwinning en vijf extra podiumplaatsen, waarmee hij zijn eerdere record van drie Grand Prix-podia in 17 seizoenen nog eens heeft aangevuld. Bastianini is ook uitgeschakeld in de titelrace, maar heeft desondanks een indrukwekkend seizoen gereden. Hij mikt nu op de top 3 in de eindstand op de Ducati van een jaar oud.

Voor het eerst sinds 2017 wordt de titel beslist in de seizoensfinale in Valencia. Met een voorsprong van 23 punten staat Bagnaia sterk, maar er kan van alles gebeuren in een race. Zal Bagnaia zijn eerste MotoGP titel pakken met de kansen aan zijn kant, of zal Quartararo de kansen trotseren en de enorme achterstand overwinnen? De krachtmeting is begonnen, blijf kijken voor de finale!

Uitgelichte afbeelding – motogp.com, Dorna Sports


About the Author

Liam van de Seijp

Is de man bij The-Paddock waar alle MotoGP verhalen vandaan komen.

Uniek in zijn schrijfstijl en uitdagend in elk artikel is wat Liam telkens weer presteert.

Je zult zijn artikelen met plezier lezen en op de hoogte blijven van al het laatste nieuws.
Liam is de journalist voor al het racewerk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these

X