MotoGP: Portugal – Bagnaia verslaat Viñales en behaalt overwinning in Portimão-seizoensopener

De regerend wereldkampioen maakt een perfecte start van 2023 na zijn overwinning in de sprintrace, door er met de maximale punten vandoor te gaan.


Na een zwaarbevochten titeloverwinning in 2022 waren alle ogen dit seizoen gericht op Francesco Bagnaia om te zien hoe goed hij zou omgaan met de druk van het verdedigen van zijn kroon. Pecco had ook gekozen voor het nummer 1, dat in 2012 voor het laatst werd gebruikt door Casey Stoner, een nummer dat in de moderne tijd als een vloek wordt gezien, omdat rijders in het MotoGP-tijdperk die het nummer gebruikten er nooit in zijn geslaagd hun titel te verdedigen. Het begon echter zonder problemen voor de Italiaan, want hij claimde beide mogelijke overwinningen onder druk, in de eerste Sprintrace en de hoofdrace.

Bagnaia leidde een groot deel van de race, terwijl Aprilia’s Maverick Viñales tot het einde toe binnen een seconde achter hem bleef. Op sommige punten kwam hij tienden tekort, maar hij kon geen weg naar de leiding vinden. Het podium werd bezegeld door Marco Bezzecchi op de VR46 Ducati, die zich losmaakte uit de strijd om de top 4 en eenzame derde werd.

De race begon met Marc Márquez op pole, wat velen verbaasde nadat hij had beweerd dat Honda nog lang niet klaar was om voor een titel te strijden. Maar dat bewees hij ook, want hij verloor meteen de leiding bij de start en ondanks meerdere pogingen om de leiding terug te pakken en hard te pushen, kon hij Bagnaia, Jorge Martin en thuisheld Miguel Oliveira niet bijhouden. Pas enkele ronden later sloeg het noodlot toe, toen hij bij het aanremmen in bocht 3 een fout maakte en Martin raakte en Oliveira uitschakelde, tot groot ongenoegen van het thuispubliek. Martin bleef zitten en kwam buiten de top 10, maar viel later in de race uit.

Bagnaia bleef aan de leiding van Viñales, terwijl Alex Márquez, die indruk maakte bij zijn debuut op de Gresini Ducati, Bezzecchi achtervolgde voor de derde plaats, voordat de laatste wegreed. Daardoor bleef de jongere Márquez de rest van de race in het vizier van Johann Zarco, Aleix Espargaro, Fabio Quartararo en het KTM-duo van Brad Binder en Jack Miller. Márquez deed ongelooflijke inspanningen om zijn rivalen achter zich te houden, vooral aan het eind van de race, toen Binder hem meerdere malen passeerde, om op het rechte stuk telkens de plaatsen terug te pakken. Het leek erop dat de Spanjaard als vierde zou finishen, maar Zarco won in de laatste ronde drie plaatsen en versloeg Márquez op de streep om de vierde plaats op te eisen.

Binder en Miller zetten de KTM’s back-to-back op respectievelijk de 6e en 7e plaats, waarbij de laatste ook een indrukwekkend debuut maakte met zijn nieuwe team. Ze konden Quartararo net achter zich houden op de 8e plaats, die het hele weekend moeite had met zijn Yamaha-machine. Aleix Espargaro werd ondertussen 9e, niet het einde dat hij wilde nadat hij aan het eind van de race een fout maakte, wijd ging en uit de strijd om de 4e plaats viel.

De volgende drie plaatsen werden opgeëist door de overgebleven Honda-rijders, waarbij de Suzuki outcasts Alex Rins en Joan Mir respectievelijk als 10e en 11e eindigden en op indrukwekkende wijze Honda-veteraan Taka Nakagami versloegen tijdens hun eerste race bij de fabriek.

Rookie van het jaar Augusto Fernandez scoorde bij zijn debuut als 13e, terwijl Franco Morbidelli als eenzame 14e en laatste eindigde, op 27 seconden van de leider in de race.

Het leek een hectische start van het jaar te worden, met talrijke blessures tijdens het weekend, en een bevestigd aantal van 4 rijders in de MotoGP-categorie alleen al die de volgende ronde zullen missen. Het was ook zeker niet het weekend waar Yamaha op hoopte, gezien hun veelbelovende berichten van voor het seizoen, waarin ze beweerden extra vermogen te hebben gevonden in hun nieuwe motor. Terwijl velen hoopten dat Quartararo weer competitiever zou zijn, en dat we de ‘echte’ Morbidelli zouden zien terugkeren, waren we in plaats daarvan getuige van een somber weekend voor de fabriek uit Iwata. Maar het is tenslotte maar de seizoensopener. Zullen we Yamaha gedurende het seizoen stappen vooruit zien maken, en wat kunnen we van hen verwachten in de komende Argentijnse ronde? Blijf kijken!

Uitgelichte afbeelding – motogp.com, Dorna Sports

About the Author

Liam van de Seijp

Is de man bij The-Paddock waar alle MotoGP verhalen vandaan komen.

Uniek in zijn schrijfstijl en uitdagend in elk artikel is wat Liam telkens weer presteert.

Je zult zijn artikelen met plezier lezen en op de hoogte blijven van al het laatste nieuws.
Liam is de journalist voor al het racewerk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these

X