MotoGP: Argentinië – Bezzecchi claimt droomzege als Bagnaia uitvalt!

De VR46 Ducati coureur lost de belofte in die hij vaak heeft laten zien en behaalt zijn en VR46’s eerste overwinningen in de MotoGP.


Terwijl Valentino Rossi’s tijdperk als winnende MotoGP-coureur in 2017 eindigde, breekt nu een nieuw tijdperk aan voor de negenvoudig wereldkampioen – hij wordt een winnende teameigenaar. De overwinning kwam in handen van Marco Bezzecchi, die afgelopen weekend in Portimao op het podium stond en nu aan de leiding gaat in het wereldkampioenschap. Hij domineerde de met regen doordrenkte grand prix, bouwde een voorsprong op tot 7 seconden en kwam uiteindelijk 4 seconden voor Johann Zarco en Alex Marquez over de streep. De race leek voor de podiumfinishers op een vergelijkbare manier te verlopen als het vorige weekend – Marquez achtervolgde en zette Bezzecchi onder druk voordat de Italiaan uiteindelijk wegreed, terwijl Zarco zich uit de top 8 vocht om in de laatste ronde Alex Marquez te verslaan – hoewel ze dit keer voor de overwinning gingen in plaats van voor één podiumplaats.

De race begon met Marquez voor het eerst in zijn MotoGP-carrière op pole, maar het was Bezzecchi die van de lijn knalde en meteen de leiding nam. Marquez bleef Bezzecchi een paar ronden volgen, maar die reed uiteindelijk weg, waardoor Marquez het moest opnemen tegen Bagnaia. Achter hen was het Franco Morbidelli die de tijd van zijn leven beleefde, nu hij zijn lang verloren competitieve vorm teruggevonden had.

Op het middenveld werden veel posities verruild. Opvallend was rookie Augusto Fernandez, die als een veteraan inhaalde op Fabio Quartararo en Aleix Espargaro. De Aprilia’s van Espargaro en Maverick Viñales hadden moeite om snelheid te vinden in de regen, en de laatste werd ook onderzocht door de stewards nadat hij sprintwinnaar Brad Binder leek te hebben laten crashen. Alex Rins toonde ondertussen wat snelheid op zijn Honda en daagde een tijdje de top 6 uit. Zijn teamgenoot Taka Nakagami kwam echter opnieuw in de problemen, door Fabio Quartararo wijd te duwen, waardoor de Fransman vanaf de 16e plaats weer aansloot.

Bagnaia zat het grootste deel van de race achter Marquez, maar met nog 10 ronden te gaan kon hij de Gresini-rijder eindelijk inhalen. Het was helaas van korte duur, want de verdedigende wereldkampioen bezweek onder de druk en crashte een ronde later. Hierdoor kwam de tweede plaats weer in handen van Marquez en kreeg Morbidelli de kans om terug te keren op het podium, nadat hij er in 2021 voor het laatst op had gestaan. Het was echter nog niet voorbij, want Zarco was bezig met een snelle aanval en won ongeveer een seconde per ronde op de podium uitdagers. In de voorlaatste ronde pakte hij het podium af van Morbidelli, en op dezelfde manier als in het vorige weekend, passeerde hij Marquez in de laatste ronde.

Hoewel het hartverscheurend was voor Morbidelli om het podium met een paar ronden te missen, is het zeker een genot om hem weer competitief te zien, nadat hij de inzinking van zijn leven had gehad door twee seizoenen lang om kleine punten te strijden terwijl hij zijn teamgenoot om wereldtitels zag vechten.

Jorge Martin eindigde als 5e, voor Jack Miller die een indrukwekkende top 6 pakt in pas zijn tweede race voor KTM. Fabio Quartararo vocht zich heldhaftig terug naar de 7e plaats, nadat hij na een incident met Nakagami vanaf de 16e plaats terugkwam. Luca Marini eindigde op een solide 8e plaats. Hij hoopte waarschijnlijk op meer na zijn 3e plaats in de sprint, terwijl zijn teamgenoot de hoofdrace won. Alex Rins maakte zijn tweede top tien door als 9e te finishen, terwijl Fabio Di Giannantonio de top tien afsloot, een indrukwekkende prestatie van de Italiaan nadat een hersenschudding die hij opliep tijdens het testen hem parten speelde in de openingswedstrijd.

De race was een nachtmerrie voor de Aprilia’s, met alle drie de motoren die buiten de top tien eindigden. De Noale fabriek zal zeker werk moeten maken van de snelheid in de regen. Het was ook een dag om te vergeten voor Bagnaia en Binder, die beiden de weg naar de punten niet konden vinden, na hun valpartijen. Positief is dat ze het weekend niet met lege handen verlaten, want ze scoorden allebei in de sprintrace, met Binder als winnaar.

Fabio Quartararo had ook zijn teleurstelling geuit over de stewards in de media, met betrekking tot zijn incident met Nakagami.

“Ik begrijp niet wat ze [de stewards] doen, om eerlijk te zijn,” zei de Fransman.

“Ik keek naar de Moto3 race. Ayumu Sasaki maakte in bocht 5 een inhaalactie die voor mij echt netjes was, maar raakte [de andere rijder] lichtjes, wat we in de MotoGP de hele tijd doen. En hij viel één positie terug.” Ondanks het incident was Quartararo blij met de positieve resultaten van het weekend, omdat hij meer snelheid had gevonden op nat wegdek.

Marco Bezzecchi verlaat de tweede ronde met 50 punten voorsprong op Bagnaia. Kan hij zijn stellaire prestaties tegen het machtige rode fabrieksteam herhalen en de leiding in het kampioenschap behouden, of zal Bagnaia zijn fouten herstellen en de leiding overnemen? Hoe dan ook, de twee VR46-protegés mogen Zarco en Alex Marquez niet onderschatten, die beiden consistentie hebben laten zien.

Uitgelichte afbeelding – motogp.com

About the Author

Liam van de Seijp

Is de man bij The-Paddock waar alle MotoGP verhalen vandaan komen.

Uniek in zijn schrijfstijl en uitdagend in elk artikel is wat Liam telkens weer presteert.

Je zult zijn artikelen met plezier lezen en op de hoogte blijven van al het laatste nieuws.
Liam is de journalist voor al het racewerk!

One thought on “MotoGP: Argentinië – Bezzecchi claimt droomzege als Bagnaia uitvalt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may also like these