MotoGP: Alex Rins behaalt droomoverwinning voor Honda, Bagnaia crasht opnieuw!

De Spanjaard trotseert de kansen om in Texas zijn tweede overwinning te behalen en maakt daarmee een einde aan Honda’s zegedroogte die meer dan een jaar duurde.


Gezien Honda’s verschrikkelijke strijd door de jaren heen en Marc Marquez’s bewering dat de nieuwe RC213V machine nogal een werkstuk was, was het moeilijk voor te stellen dat Honda binnenkort weer op de hoogste trede zou staan, laat staan een satelliet-Honda in handen van een nieuwkomer die de afgelopen zes seizoenen op een compleet andere motor had gereden. Alex Rins liet zien dat zijn momentum nog niet verdwenen was – nadat hij twee van de laatste drie races van vorig seizoen voor het vertrek van Suzuki had gewonnen, was hij niet van plan zich lang te laten tegenhouden door een nieuwe, andere en gecompliceerde machine.

Rins begon de race als tweede op de grid achter Pecco Bagnaia op pole, en probeerde in de eerste ronde al twee late bewegingen op de Italiaan, waarbij het er beide keren op leek dat hij tegen hem aan zou botsen. De eerste ronde alleen al kostte drie rijders het leven, waarbij Jorge Martin de voorkant verloor en Alex Marquez in de esses wegvaagde, terwijl Aleix Espargaro in zijn eentje crashte in bocht 12 aan het eind van het rechte stuk. Ondanks Rins’ succesvolle pogingen om het gat in de langzame sectoren te dichten, verloor hij altijd de dragrace van Bagnaia’s machtige Ducati op het rechte stuk, zelfs met een slipstream.

Het duo begon zich los te maken van de rest van het peloton, waarbij Rins telkens de snelste ronde neerzette, ondanks dat hij moeite had om Bagnaia te passeren. Jack Miller, die een indrukwekkende derde plaats bezette voor KTM, kwam in de zesde ronde ten val in de snelle bocht naar links in bocht 10. En in de volgende ronde keerde de lang verloren nummer 1 vloek terug, waarbij Bagnaia onder druk van Rins van de leiding viel. Het was de tweede race op rij waarin de Italiaan uit een sterke positie crashte, en hij heeft nu een potentiële 45 punten weggegooid in de race om het kampioenschap.

Met Rins alleen aan kop, verschoven de camera’s naar de strijd tussen Quartararo en Marini. De laatste zat veel ronden achter Quartararo, had het vaak moeilijk in de eerste sector, maar haalde zijn achterstand op het rechte stuk weer in. Uiteindelijk kwam hij in de slotfase van de race voorbij Quartararo, toen hij profiteerde van zijn Ducati topsnelheid om de Fransman op het rechte stuk voorbij te schieten.

Het gat met Rins bedroeg 1,7 seconden en Marini leek even een bedreiging voor de overwinning, maar Rins wist weer weg te rijden en met 3,498 seconden voorsprong over de finish te komen. Marini bracht zijn motor naar de tweede plaats en claimde daarmee zijn eerste MotoGP-podium voor het VR46 Team van zijn halfbroer Valentino Rossi. Quartararo reed naar de derde plaats, zijn eerste podiumplaats van het seizoen, na een moeilijke start van het jaar.

Met de strijd om de vierde plaats ver uit de buurt van het podium, stelde het toch niet teleur, want Maverick Viñales zou Miguel Oliveira en Marco Bezzecchi afweren om zijn vierde plaats te verdedigen. Het trio haalde in één ronde moeiteloos een worstelende Johann Zarco in, die achter hen als 7e eindigde. Franco Morbidelli eindigde eenzaam als 8e, terwijl Fabio Di Giannantonio en Augusto Fernandez de top 10 completeerden.

Ducati-testveteraan Michele Pirro viel in voor de geblesseerde Enea Bastianini en werd 11e voor een terugkerende Jonas Folger, die 12e werd in zijn eerste MotoGP-race sinds 2017. Brad Binder eindigde als 13e en laatste, nadat hij uit de strijd in de top 6 was gevallen en uiteindelijk hermonteerde om wat punten mee naar huis te nemen.

Rins’ overwinning was LCR Honda’s eerste overwinning sinds Cal Crutchlow in de GP van Argentinië van 2018, en de overwinning brengt hem nu dichter bij de koppositie in de titelstrijd. Hij staat nu derde op de ranglijst met 47 punten, 6 achter Bagnaia en 17 achter Bezzecchi, die zijn voorsprong op de titel uitbreidt. Kan Rins de komende races zijn topvorm met Honda behouden, of zal de krachtpatser van Ducati hem overvleugelen? We zullen het te weten komen tijdens zijn thuisronde in Jerez, blijf kijken voor meer informatie!

Afbeelding – motogp.com, Dorna

About the Author

Liam van de Seijp

Is de man bij The-Paddock waar alle MotoGP verhalen vandaan komen.

Uniek in zijn schrijfstijl en uitdagend in elk artikel is wat Liam telkens weer presteert.

Je zult zijn artikelen met plezier lezen en op de hoogte blijven van al het laatste nieuws.
Liam is de journalist voor al het racewerk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these

X