MotoGP: Le Mans – Bezzecchi Stormt naar de Overwinning in de 1000e GP

De VR46 Racing-rijder behaalt zijn tweede overwinning van het seizoen en mengt zich weer in de strijd om het kampioenschap.


Marco Bezzecchi schrijft geschiedenis als winnaar van de 1000e GP. Niet alleen won hij tijdens een mijlpaalgebeurtenis voor de MotoGP, maar opnieuw was hij onverslaanbaar, net zoals bij zijn eerste overwinning in Argentinië. De Italiaan passeerde de finishvlag met een voorsprong van 4,2 seconden op het Pramac-duo Jorge Martin en de thuisrijder Johann Zarco. Het was ook een opmerkelijke prestatie van rookie Augusto Fernandez, die een 4e plaats behaalde voor Tech3 tijdens hun thuisrace en tevens de beste KTM van de dag was.

Het was een enerverende race tijdens een mijlpaalweekend, met spannende gevechten en enige chaos onderweg. Voor de 20e keer in zijn carrière startte Pecco Bagnaia vanaf poleposition, wat hem aanvankelijk goed afging, maar daarna zakte hij gedurende de volgende ronden naar beneden. In het begin van de race leidde Marc Marquez het veld, waarbij Jack Miller meerdere pogingen deed om de leiding over te nemen voordat hij uiteindelijk slaagde. Na enkele ronden was Maverick Viñales aan een inhaalrace begonnen, waarbij hij twee rijders op dezelfde ronde inhaalde. Helaas ging het direct daarna mis.

Na een manoeuvre op Bagnaia in bocht 9 chicane kwam Viñales iets te wijd, waardoor de deur iets open stond en Bagnaia weer naar binnen kon sturen. Ze raakten elkaar bij het insturen van de volgende bocht, waardoor ze beiden uit de race vielen. Even later voltrok zich nog meer chaos, toen Luca Marini een valpartij bij bocht 3 wist te voorkomen, maar werd geraakt door Alex Marquez, die hem niet op tijd kon ontwijken. Gelukkig kwamen ze er beide zonder ernstige verwondingen vanaf, omdat de aanstormende rijders hen wisten te ontwijken. Het was zelfs niet het laatste chaotische moment, aangezien enkele ronden later Bezzecchi een risicovolle inhaalactie op Marc Marquez probeerde voor een podiumplaats, waardoor ze beiden van de baan raakten. Bezzecchi kreeg later de opdracht om één positie terug te zakken vanwege die manoeuvre, wat hij uitvoerde voordat hij zijn opmars naar voren voortzette.

Halverwege de race begon Miller last te krijgen van bandenslijtage, waarna Bezzecchi hem al snel de leiding ontnam terwijl Miller steeds verder terugzakte, buiten de top 6. Terwijl Bezzecchi niet meer omkeek, vochten Martin en Marquez om de tweede plaats, terwijl Johann Zarco zijn weg naar de top 3 begon te vinden en vastbesloten was om op eigen bodem op het podium te staan. Een tijdlang had hij moeite om zich los te maken van een indrukwekkende Fernandez, die op dat moment de leidende KTM was.

De gevechten tussen Marquez en Martin zorgden ervoor dat Zarco tegen het einde terrein kon winnen en culmineerden in een hoogtepunt toen Martin eindelijk een succesvolle inhaalactie uitvoerde in bocht 5 – Marquez crashte precies op dat moment, waardoor hij een zwaarbevochten podiumplaats verloor met nog minder dan drie ronden te gaan. De crash stelde het Pramac-duo in staat om de laatste paar ronden rustig naar het podium te rijden, terwijl Bezzecchi een eenzame overwinning behaalde, waardoor het een volledig Ducati-podium werd. Augusto Fernandez behaalde zijn beste resultaat ooit in de MotoGP en was zeker een aangename verrassing voor velen, en een groot resultaat voor Tech3 in eigen huis na een moeilijke periode zonder kopman Pol Espargaro, die nog herstellende is van blessures opgelopen bij de seizoensopener.

Fernandez hield Aleix Espargaro achter zich, die zijn Aprilia naar de 5e plaats bracht en als beste fabrieksrijder finishte. Brad Binder eindigde solide als 6e nadat zijn teamgenoot Jack Miller laat in de race crashte tijdens een gevecht. Het was ook een indrukwekkende comeback voor de Zuid-Afrikaan nadat hij in de eerste ronde breed was geduwd. Fabio Quartararo eindigde als 7e, niet de thuisrace waar hij op had gehoopt, want hij was ver verwijderd van het tempo van de koploper.

Hij werd gevolgd door Fabio Di Giannantonio en Taka Nakagami, die respectievelijk 8e en 9e werden, terwijl zijn teamgenoot Franco Morbidelli de top 10 compleet maakte. De volgende drie finishers waren vervangende rijders: de winnaar van 2020, Danilo Petrucci, verving Enea Bastianini bij Ducati en behaalde zo punten voor de fabriek uit Bologna met een 11e plaats. Daarachter stond Lorenzo Savadori, die inviel voor Miguel Oliveira bij het RNF Aprilia-team. Jonas Folger van Tech3 eindigde als 13e en laatste, een mooie afsluiting voor het thuisteam met dubbele punten. Bezzecchi keert nu terug naar de titelstrijd en staat slechts één punt achter Bagnaia aan de leiding.

Het zal nog spannender worden in de volgende ronde in Mugello, de thuisbasis van de leidende Italianen. Welke van de twee zal zegevieren op eigen bodem? Blijf op de hoogte om erachter te komen!

Afbeelding: motogp.com, Dorna
Schrijver: Liam van de Seijp.

About the Author

Liam van de Seijp

Is de man bij The-Paddock waar alle MotoGP verhalen vandaan komen.

Uniek in zijn schrijfstijl en uitdagend in elk artikel is wat Liam telkens weer presteert.

Je zult zijn artikelen met plezier lezen en op de hoogte blijven van al het laatste nieuws.
Liam is de journalist voor al het racewerk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may also like these