MotoGP: Sachsenring – Martin verslaat Bagnaia en pakt de Sachsenring-kroon

De Spanjaard pakte zijn eerste racezege van het seizoen!


Op een prachtig circuit dat de laatste tijd als te klein werd beschouwd voor de MotoGP, kregen we weer een adembenemende race vol ongelooflijke inhaalacties die je op het puntje van je stoel zouden brengen. In deze editie van de Grand Prix van Duitsland waren Jorge Martin en Pecco Bagnaia een klasse apart, want aan de finish wisten ze de als derde geplaatste Johann Zarco met 7 seconden voor te blijven, zelfs nadat ze in de laatste paar ronden talloze keren van plaats hadden gewisseld.

Bagnaia startte de race op pole, Jack Miller schoot van de lijn en nam vanaf de derde plaats op de grid de leiding in de eerste bocht. Die voorsprong was echter van korte duur, want alleen al in de waterval verloor hij drie posities nadat hij problemen had met zijn grip.

Het duurde niet lang voordat Martin de leiding overnam van Bagnaia en het leek erop dat Luca Marini de volgende was die op Bagnaia zou jagen, maar al snel bleek dat de top twee niet te kloppen was en hij begon terug te vallen. In het middenveld leek Aleix Espargaro een vroege bedreiging voor de top vijf, maar hij had moeite om een inhaalactie te maken, een probleem dat hij aangaf bij het huidige Aprilia-model. Johann Zarco reed ondertussen herhaaldelijk de snelste ronden, maar had moeite om het tempo van de leiders bij te houden zodra hij achter Brad Binder kwam.

De Zuid-Afrikaan hield Zarco op indrukwekkende wijze constant achter zich, totdat hij met nog 12 ronden te gaan een fout maakte, de controle verloor en wijd ging in bocht 8 voordat hij op het grind crashte. Hierdoor kon Zarco naar een enigszins eenzame derde plaats rijden, omdat hij ondanks de schone lucht niet meer zo snel rond kon komen als de leiders.

Met nog een aantal ronden te gaan, sloeg Bagnaia eindelijk zijn slag. Hij haalde alles uit de kast in de watervalbocht en passeerde Martin voordat hij de bodem van de heuvel bereikte. Martin gaf echter niet op en heroverde de leiding een aantal ronden later op identieke wijze, na meerdere mislukte pogingen om de Italiaan uit te remmen. De strijd werd zo intens dat Bagnaia onbedoeld de achterband van Martin raakte vlak voor het begin van de laatste ronde. De commentatoren dachten dat het voorbij was omdat hij tienden verloor, maar Bagnaia zette de ronde van zijn leven neer om Martin in te halen en de race kwam uiteindelijk neer op een sleepbeweging naar de finish, waarbij Bagnaia slechts 0,064 seconde tekort kwam voor de overwinning. Zarco hield stand en werd derde, ondanks een kort foutje in de laatste ronde toen hij wijd ging in de eerste bocht.

Marco Bezzecchi finishte als vierde, voor teamgenoot Marini als vijfde, een solide dag voor het VR46 Team. De laatste wist Miller op de KTM, de eerste niet-Ducati-finalist van de dag, net van zich af te houden. Meer Ducati’s sloten de Aussie-man in, met Alex Marquez, Enea Bastianini en Fabio Di Giannantonio die respectievelijk 7e, 8e en 9e werden. Miguel Oliveira sluit de top 10 af als leidende Aprilia.

Het was weer een nachtmerrie voor de worstelende Japanse fabrikanten, want de Yamaha’s van Franco Morbidelli en Fabio Quartararo kwamen niet verder dan de 12e en 13e plaats. Vlak achter hen op de 14e plaats stond de enige Honda van Taka Nakagami, omdat de overige Honda-coureurs noodgedwongen uitvielen met blessures.

De late vorm van Martin heeft hem uiteindelijk dichter bij de titelrace gebracht, want hij staat nu slechts 16 punten achter Bagnaia, die aan de leiding gaat met 160 punten. Bezzecchi blijft derde met 34 punten achterstand.

We hebben nog één ronde te gaan voor de zomerstop, op het enige echte circuit van Assen, de thuisbasis van enkele van de beste races in de geschiedenis van de MotoGP. Zouden Bagnaia en Bezzecchi hun dominante prestaties van de TT van vorig jaar kunnen herhalen? Blijf kijken om erachter te komen!

Afbeelding – motogp.com, Dorna

About the Author

Liam van de Seijp

Is de man bij The-Paddock waar alle MotoGP verhalen vandaan komen.

Uniek in zijn schrijfstijl en uitdagend in elk artikel is wat Liam telkens weer presteert.

Je zult zijn artikelen met plezier lezen en op de hoogte blijven van al het laatste nieuws.
Liam is de journalist voor al het racewerk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these

X