MotoGP: Silverstone – Aleix Espargaro pakt de overwinning in laatste ronde!

De Aprilia-ster pakt zijn eerste overwinning van het seizoen in stijl, want de lastige omstandigheden verrasten de grid.


In een race waarin de omstandigheden vaak veranderden, zagen we teams zich in de pitlane afvragen wat de beste strategie was; van motor wisselen of op slicks blijven rijden met de aankomende regen. En toen het circuit in een lastige situatie belandde, waarbij de helft van de sectoren droog bleef en de andere voorzien werden van opkomende regen, liet Aleix Espargaro precies zien hoe zijn ervaring hem naar zijn tweede overwinning in de MotoGP leidde.

De racedag begon met Marco Bezzecchi op pole, die in de eerste bocht meteen de leiding verloor aan Jack Miller. Het duurde niet lang voordat Miller de leiding verloor, voordat hij wijd werd geramd door een ambitieuze Maverick Viñales, die net als Miller op jacht is naar het record van de eerste rijder die voor 3 fabrikanten wint.

Terwijl Bezzecchi, Bagnaia opjaagde voor de leiding, naderde hij de Stowe bocht veel te snel en verloor de voorkant, kwam hard ten val maar ontsnapte gelukkig ongedeerd. Hierdoor kon Espargaro zich een weg naar voren banen en zijn teamgenoot Viñales en KTM’s Brad Binder achter zich aan slepen. Espargaro zat Bagnaia de hele race op de hielen, voordat Viñales besloot een poging te wagen om de leiding over te nemen. Dat duurde echter niet lang, want Espargaro was binnen een paar ronden terug te vinden op de tweede plaats.

Ongeveer halverwege de race begon het te regenen op het circuit, terwijl rode en witte vlaggen de rijders aangaven dat ze van motor konden wisselen. De regen leek overtuigend genoeg voor de backmarkers om vroeg over te stappen, maar ondanks dat sommige delen van het circuit volledig doorweekt waren, was het leidende peloton van mening dat doorrijden, de veiligste optie was. Later bleek dat ze de juiste gok hadden genomen, want ze reden uiteindelijk 10 seconden sneller dan de rijders die op wets waren overgestapt.

Bagnaia hield zijn kalmte in de lastige omstandigheden en deed het rustig aan terwijl hij door de natte gebieden gleed. Hij was misschien iets te voorzichtig, want daardoor kon Espargaro achter hem cruisen en zijn rijstijl bestuderen. Hij wachtte geduldig tot de laatste ronde om een poging te wagen en deed dat toen Bagnaia een langzame exit nam uit Copse (een terugkerend patroon in de laatste resterende ronden) en hield de Italiaan tot aan de finish van zich af om zijn tweede overwinning in zijn carrière te claimen. Binder versloeg RNF’s Miguel Oliveira op de streep en pakte de derde plaats, waarmee hij Aprilia beroofde van een eerste dubbele podiumfinish. De Portugees maakte desondanks indruk toen hij vanaf een eenzame vijfde plaats de strijd aanging met de kopgroep in de slotfase van de race. Viñales had uiteindelijk moeite om het tempo er in de laatste paar ronden in te houden en eindigde als vijfde, een seconde achter de leidersgroep.

Het was een mooie overwinning voor de doorgewinterde Spanjaard die zich altijd sterk heeft gevoeld op Silverstone, waar hij in 2021 zijn eerste podium pakte voor Aprilia. Het jaar daarop werd hij gehinderd door een zware highside die zijn enkel verwondde, in een weekend waarin hij geloofde dat hij het tempo had om te winnen. Deze keer had hij, ondanks zijn 12e kwalificatie, de media voor de race verteld dat hij zichzelf nog niet uit zou sluiten van de overwinning en hij hield sensationeel vast aan zijn woord.

Bezzecchi’s crash heeft weer een deuk geslagen in zijn eigen hoop op het kampioenschap, want hij heeft Bagnaia nu 20 gratis punten gegeven met zijn tweede plaats. Bagnaia breidt zijn voorsprong uit naar 214 punten, 41 voor Martin, terwijl Bezzecchi op de derde plaats staat met 47 punten achterstand op de leider.

Er kan veel gebeuren in het volgende race-weekend op de Red Bull Ring. Kan Jorge Martin zijn heldendaden van 2021 herhalen en Bagnaia’s voorsprong verkleinen? Of pakt KTM nog een overwinning in hun eigen achtertuin, misschien met Jack Miller die het record van winnen met een 3e fabrikant vestigt? Zoals altijd zit de Red Bull Ring vol verrassingen en ongelooflijke actie – stay tuned

Uitgelichte afbeeldingBen Stansall, AFP
Geschreven door – Liam van de Seijp

About the Author

Liam van de Seijp

Is de man bij The-Paddock waar alle MotoGP verhalen vandaan komen.

Uniek in zijn schrijfstijl en uitdagend in elk artikel is wat Liam telkens weer presteert.

Je zult zijn artikelen met plezier lezen en op de hoogte blijven van al het laatste nieuws.
Liam is de journalist voor al het racewerk!

One thought on “MotoGP: Silverstone – Aleix Espargaro pakt de overwinning in laatste ronde!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these

X