MotoGP: India – Bezzecchi domineert eerste Indiase GP

Het kampioenschap lijkt weer helemaal open te liggen nu de leider in de titelstrijd van het podium valt en kostbare punten laat liggen..


De eerste Grand Prix van India heeft zijn weg gevonden, maar niet zonder enige ophef. Veel teamleden, rijders en mediavertegenwoordigers wachtten voor een lange tijd op een toegangsbewijs, en geruchten gingen rond of het Grand Prix-weekend überhaupt wel door zou gaan.

Gelukkig werd het op tijd geregeld en werd er een spannend weekend neergezet op een circuit dat compleet nieuw was voor het MotoGP-paddock. Het leek erop dat Marco Bezzecchi de snelste student van allemaal was. Nadat hij beide vrijdagtrainingen de snelste tijd reed en pole-position had gepakt in de kwalificatie, reed hij een sterk herstel in de Sprintrace, nadat hij achteraan moest aansluiten na een botsing in de eerste bocht met zijn teamgenoot Luca Marini, en finishte hij als vijfde met de snelste ronde. In de hoofdrace van Zondag verdween hij met maar liefst 8,6 seconden uit het zicht en pakte met gemak de overwinning.

Bezzecchi had geen geweldige start vanaf de poleposition en verloor meteen twee plaatsen aan Jorge Martin en Pecco Bagnaia in de eerste bocht. Bagnaia daagde Martin meteen uit voor de leiding op het rechte stuk. Het duurde echter tot het einde van de ronde voordat Bezzecchi de leiding weer overnam en zich niet meer wederkeerde. Een eervolle vermelding gaat naar het Repsol Honda-paar, want zowel Marc Marquez als Joan Mir streden de hele race binnen de top 6 en ook Fabio Quartararo op zijn Yamaha zat ertussen. Helaas duurde het niet lang voor Marquez, want hij ging in de eerste bocht in ronde 5 onderuit.

Het duel om de tweede plaats ging een tijdje door, want ze begonnen langzaam weg te trekken bij de rest van de top 6, die bestond uit Quartararo, Mir en uiteindelijk Brad Binder. De strijd bereikte zijn hoogtepunt met nog 8 ronden te gaan, toen Bagnaia eindelijk zijn weg voorbij Martin leek te hebben gevonden. Slechts enkele bochten later maakte hij een cruciale fout en crashte uit de race, waardoor de Spanjaard weer tweede werd en een handvol waardevolle kampioenschapspunten in de wacht sleepte.

Terwijl Bezzecchi wegreed in niemandsland, begon Quartararo Martin binnen te halen voor de tweede plaats en eindigde in een ongelooflijk gevecht dat tot in de laatste bocht duurde. Bezzecchi kwam over de streep voor zijn derde overwinning van het seizoen en het was Martin die 8,6 seconden later de tweede plaats veiligstelde, met slechts twee tienden voorsprong op Quartararo.

Desalniettemin was het een heroïsche terugkeer op het podium voor de Fransman, die de afgelopen negen races buiten het podium had gestaan.
Brad Binder hield Joan Mir af en werd vierde, terwijl Mir zijn eerste top 5-klassering behaalde sinds de Grand Prix van Catalonië vorig jaar. Het is zeker een verfrissend moment voor de jonge Spanjaard, die het hele seizoen maar twee races heeft uitgereden en geen punten heeft gescoord sinds de seizoensopener..

Het kampioenschap ligt nu helemaal open, want door Bagnaia’s crash konden Martin en Bezzecchi de punten aanzienlijk dichter bij elkaar brengen. Hoewel Bagnaia nog steeds aan de leiding gaat met 292 punten, heeft hij nu slechts 13 punten voorsprong op Martin en 44 op Bezzecchi.

Zo’n scenario zou drie ronden geleden nog gek hebben geleken, toen veel mensen ervan overtuigd waren dat Bagnaia het kampioenschap in de zak had. Maar dit toont aan dat een seizoen pas voorbij is als het voorbij is.

Zal Bagnaia de druk aankunnen en de volgende keer in Japan zijn titelvoorsprong behouden? Blijf kijken!

Aanbevolen afbeelding – Dorna
Schrijver – Liam van de Seijp

About the Author

Liam van de Seijp

Is de man bij The-Paddock waar alle MotoGP verhalen vandaan komen.

Uniek in zijn schrijfstijl en uitdagend in elk artikel is wat Liam telkens weer presteert.

Je zult zijn artikelen met plezier lezen en op de hoogte blijven van al het laatste nieuws.
Liam is de journalist voor al het racewerk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these

X