MotoGP: Indonesië – Bagnaia maakt ongelooflijke comeback


De Spanjaard, Jorge Martin, verliest de titelplaats die hij een dag geleden nog had opgeëist door een kostbare fout.


Toen we aankwamen in het prachtige tropische paradijs dat Indonesië is, was de titelrace tussen Pecco Bagnaia en Jorge Martin in volle gang. Het leek erop dat Bagnaia de druk weer begon te voelen, terwijl Martin door zijn recente blakende vorm nog dichter bij de Italiaan kwam in de tussenstand van het kampioenschap. Dit weekend leek het opnieuw Martin voor de wind te gaan, want hij won de sprintrace en nam de leiding in het kampioenschap over, terwijl Bagnaia Q2 miste en zich als 13e kwalificeerde.

Luca Marini van VR46 startte op pole, maar zijn tijd vooraan was van korte duur, want Martin kwam als een dragracer vanaf de 6e plaats naar voren en nam meteen de leiding in bocht 1. Vanaf dat moment was hij ongenaakbaar. Vanaf dat moment leek hij onaantastbaar, want hij begon weg te rijden bij Maverick Viñales op de tweede plaats en bouwde zijn achterstand op tot meer dan 3 seconden. Bagnaia had zelf ook een sterke start gemaakt en was al vroeg in de race opgeklommen naar de vijfde plaats. Marini kon zijn heldendaden in de kwalificatie niet herhalen en viel terug naar de vierde plaats. Met een straf voor een lange ronde werd hij in de derde ronde uitgeschakeld door Brad Binder. Het was helemaal niet Binder’s weekend, want later kwam hij in botsing met Miguel Oliveira, die in een mislukte inhaalpoging tegen de achterkant van de Portugees botste. De Zuid-Afrikaan kreeg een lange ronde straf voor elk van zijn incidenten.

Martin reed continu de snelste rondetijden, maar in de 12e ronde kwam er een einde aan zijn reeks toen hij bij het uitkomen van een snelle bocht onderuit ging, waardoor Viñales de leiding overnam. Het was een kans voor Viñales om geschiedenis te schrijven door de eerste rijder te worden die met 3 verschillende fabrikanten won, en hij gaf alles om het gat van één seconde tussen hem en een aanstormende Bagnaia te behouden. Hij hield de leiding vast tot er nog 6 ronden te gaan waren, gaf zich toen over aan Bagnaia en viel even terug, waar hij het moest opnemen tegen een indrukwekkende Fabio Quartararo die derde lag. De Fransman slaagde er niet in om Viñales te passeren, maar het tweetal kwam in de laatste ronde weer terug bij Bagnaia, waarbij het gat van één seconde bocht na bocht steeds kleiner werd.

Ondanks dat het trio in de laatste bocht tot op een paar centimeter van elkaar kwam, bleven de posities ongewijzigd. Bagnaia keerde voor het eerst in vier races terug op de hoogste trede van het podium en versloeg Viñales en Quartararo op de streep.

Fabio Di Giannantonio van Gresini eindigde achter Quartararo op een indrukwekkende vierde plaats. Het is een hoogtepunt in zijn carrière voor de Italiaan, die op zoek is naar een MotoGP-rijder voor het komende seizoen, want zijn plaats wordt ingenomen door Marc Marquez, die vandaag uitviel.
Marco Bezzecchi leidt een groep rijders in de strijd om de 5e plaats, terwijl Brad Binder zich herstelde naar de 6e plaats voor zijn teamgenoot Jack Miller, ondanks twee lange ronde straffen. Enea Bastianini wordt 8e na zijn terugkeer van blessureleed, nadat hij de laatste drie ronden niet had meegereden om te herstellen van de crash in Catalonië.
Alex Rins keert ook terug van blessureleed en finisht eenzaam als 9e. Hij miste de laatste negen races en dit is zijn eerste finish sinds zijn heroïsche overwinning in Austin. Aleix Espargaro sluit de top 10 af. Hij had moeite om het tempo van teamgenoot Viñales op zijn Aprilia te evenaren.

Door de kostbare fout van Martin en de ongelooflijke comeback van Bagnaia klimt laatstgenoemde weer naar de leiding in het kampioenschap met 346 punten, 18 punten voor de Spanjaard. Bezzecchi staat nog steeds derde, zij het 63 punten achter de leiding, terwijl zijn kansen op een kampioenschap lijken te vervagen.

Met nog vijf rondes te gaan, gaan we naar het aan de kust gelegen Phillip Island Circuit van Australië, een van de snelste maar ook lastigste circuits op de kalender. Ondanks Ducati’s dominantie door de jaren heen op het gebied van rechte lijn snelheid, bochtensnelheid en aeroprestaties, hebben ze sinds 2010 geen race meer gewonnen op Phillip Island, wat werd gedaan door thuisheld Casey Stoner. En tijdens de editie van vorig jaar werd een trein van 6 Ducati’s op miraculeuze wijze verslagen door Alex Rins op de Suzuki en Marc Marquez op de Honda.

Zal Ducati eindelijk een einde maken aan hun overwinningsroes down under, of hebben hun rivalen iets achter de hand om de glorie te grijpen? Daar komen we over een week achter!

Afbeelding – motogp.com, Dorna
Schrijver – Liam van de Seijp

About the Author

Liam van de Seijp

Is de man bij The-Paddock waar alle MotoGP verhalen vandaan komen.

Uniek in zijn schrijfstijl en uitdagend in elk artikel is wat Liam telkens weer presteert.

Je zult zijn artikelen met plezier lezen en op de hoogte blijven van al het laatste nieuws.
Liam is de journalist voor al het racewerk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these

X