MotoGP: Australië – Johann Zarco behaalt eerste MotoGP-zege na 6 jaar wachten

De Fransman pakt zijn eerste zege in de MotoGP klasse met een ongelooflijke uithaal naar zijn eigen teamgenoot in de laatste ronde.


Johann Zarco heeft door de jaren heen al heel wat “bijna-zeges” op de hoogste trede gehad, te beginnen in zijn rookie-seizoen bij het Tech3 Yamaha-team en in de daaropvolgende jaren bij Avintia Ducati en uiteindelijk Pramac Ducati. En met de recente aankondiging dat hij voor het volgende seizoen naar het worstelende LCR Honda zou verhuizen, begon de kans dat hij zijn eerste MotoGP-zege zou pakken serieus te vervagen.

Maar vandaag in Phillip Island doorbrak hij eindelijk de impasse door zijn banden gedurende de race meesterlijk te sparen voordat hij een aanval deed op zijn leidende teamgenoot Jorge Martin in de krappe Honda-bocht. Het was een dramatisch moment voor de Fransman, die voor het eerst sinds 2016, toen hij voor het laatst won in de Moto2, zijn kenmerkende backflip kon vieren. Zijn overwinning maakt ook een einde aan de droogte van Ducati op het eiland, dat in 2010 voor het laatst werd gewonnen door thuisheld Casey Stoner.

Naast Zarco op het podium staat Francesco Bagnaia, die zijn voorsprong in het kampioenschap nog verder vergroot, en een indrukwekkende Fabio Di Giannantonio, die emotioneel zijn eerste podiumplaats bemachtigt door zijn beste resultaat van de 4e plaats van vorige week in Indonesië te verslaan. Fabio had het hele seizoen geworsteld met blessures en een gebrek aan gevoel op zijn motor, voordat hij uiteindelijk experimenteerde met zijn eigen set-ups in plaats van zich te baseren op de andere zeven Ducati-successen. Nu de jonge Italiaan zijn ware vorm laat zien, staan zijn recente resultaten goed op zijn CV als hij het laatste vacante stoeltje van Repsol Honda wil bemachtigen.

De editie van dit jaar was een beetje anders dan de afgelopen jaren; in plaats van een lang gevecht om de leiding, vertrok Jorge Martin met de ondergaande zon en bouwde een gat op van wel 3,5 seconden, terwijl de anderen achter hem gedurende de race streden om het podium. Het was nog steeds een bewogen strijd, want Brad Binder deed er alles aan om zijn KTM op de tweede plaats te houden, terwijl Di Giannantonio zich een weg naar voren vocht en feilloze inhaalacties uitvoerde op Bagnaia, Zarco en uiteindelijk Binder.

Terwijl Pramac gokte op de zachte compound voor Martin, begon die uiteindelijk te slijten waarna die flink tijd begon te verliezen op de groep podiumvechters achter hem. Uiteindelijk kwam het aan op de laatste ronde, toen het peloton Martin in de tweede helft van de laatste ronde nog net kon inhalen en hem helemaal terugviel naar de vijfde plaats.

“Het is moeilijk te geloven,” vertelde een emotionele Zarco in parc ferme. “Ik probeerde de achterband zo goed mogelijk te sparen, want normaal gesproken kan ik in de laatste paar ronden goed met de band omgaan. Ik was verrast toen ik Martin naar beneden zag vallen, dus ik dacht dat er iets mogelijk was.

“Na zoveel races proberen is het echt een hoge emotie. Ik moet het slikken, het goed opnemen en genieten van vanavond.”

Met Bagnaia’s 2e plaats en Martin die op het allerlaatste moment van het podium viel, leidt Bagnaia hem nu met 27 punten in de race om het kampioenschap. Met nog vier ronden te gaan lijkt het nu een race tussen 2 rijders te worden, want Bezzecchi zakt verder naar 77 punten achterstand.

Afbeelding – motogp.com, Dorna
Schrijver – Liam van de Seijp

About the Author

Liam van de Seijp

Is de man bij The-Paddock waar alle MotoGP verhalen vandaan komen.

Uniek in zijn schrijfstijl en uitdagend in elk artikel is wat Liam telkens weer presteert.

Je zult zijn artikelen met plezier lezen en op de hoogte blijven van al het laatste nieuws.
Liam is de journalist voor al het racewerk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these

X