MotoGP Le Mans 2024

MotoGP: Frankrijk - Jorge Martin stormt naar de overwinning in Le Mans

De Spanjaard zet zijn goede vorm voort door de opkomende Marc Marquez en Pecco Bagnaia van zich af te schudden en de overwinning te pakken.

Het Bugatti Circuit van Le Mans zorgt altijd voor spannende races, want door de jaren heen hebben we veel gevechten gezien om de leiding in de race en pittige gevechten die tot aan de finish duren. Vandaag was het opnieuw het trio Martin, Bagnaia en Marc Marquez die de strijd met elkaar aan gingen.

Nadat hij een dag eerder de Sprintrace had gewonnen, zette Martin dit keer een tandje bij in de hoofdrace, waar hij het normaal gesproken moeilijker zou hebben dan in de korte sprints.

Het grootste deel van de race ging er gelukkig niet veel mis - afgezien van een paar ongelukkige valpartijen, waaronder die van thuisheld Fabio Quartararo.

Even leek het een race tussen twee rijders, want Martin reed het grootste deel van de race achter Bagnaia. Dat was totdat de Spanjaard een poging waagde bij de eerste chicane met nog acht ronden te gaan. In eerste instantie lukte het hem niet om vol te houden, maar na een tweede poging in de volgende ronde lukte het eindelijk.

Martin leek een paar ronden weg te rijden, totdat hij wijd ging in dezelfde chicane waardoor Bagnaia het gat weer kon dichten. Dit keer wist Marc Marquez echter ook dichterbij te komen.

Het eindigde in een driestrijd in de laatste paar ronden en terwijl het erop leek dat Bagnaia zich opmaakte het toch nog een gooi te geven. Waar Marquez anders over dacht.

Marquez verzekerde zich van de tweede plaats, terwijl Bagnaia genoegen moest nemen met de derde plaats. Hoewel het zeker niet het resultaat was dat Bagnaia wilde, is het nog altijd beter dan met lege handen het weekend af te sluiten, omdat zijn Sprintrace werd verpest door vermoedelijke technische problemen.

Enea Bastianini bracht de tweede fabrieks-Ducati thuis op de vierde plaats. Ondanks dat hij de snelste rijder was in de late fases van de race en twee plaatsen goedmaakte in zeven ronden, was het niet genoeg om het podiumtrio in te halen. De Italiaan kreeg een "long-lap penalty" tijdens de race, wat hem waarschijnlijk net te veel tijd heeft gekost om de leiders in te halen.

Martins sterke weekend leverde hem een verlenging op in het kampioenschap, waar hij nu 38 punten voorsprong heeft op Bagnaia.

“Ik had veel twijfels aan het begin van de race, maar uiteindelijk heb ik mezelf en alle mensen die nog iets nodig hebben om me te geloven, laten zien dat ik vandaag de beste was.” vertelde Martin aan de media.

Met de manier waarop Martin nu rijdt lijkt hij op een ander niveau. Kan hij zijn vorm vasthouden in Barcelona of kan Marquez weer winnen voor zijn lokale Catalaanse fans?

We zullen het over een paar weken zien op het circuit van Catalunya!

Uitgelichte afbeelding - Gold and Goose, Motorsport Images
Auteur - Liam van de Seijp


Tags:
MotoGP: COTA - Viñales schrijft geschiedenis met spectaculaire overwinning in Texas

MotoGP: Mugello - Bagnaia leidt Bastianini naar een Ducati 1-2