Zo zet je je motorfiets in winterslaap!
De dagen worden korter, de temperatuur daalt en je favoriete bochtige wegen liggen er verlaten bij. Ja, het is weer die tijd van het jaar..: het motorseizoen komt ten einde en het is tijd om je motor te stallen. Maar als motorrijder wil je natuurlijk dat je trots volgend voorjaar weer in topconditie de weg op kan. Hoe zorg je er nu voor dat je motor zonder problemen de winter doorkomt? Wij vertellen het je!
Hier vind je de gouden tips om jouw motor in een diepe en lange winterslaap te brengen. Want, laten we eerlijk zijn, je motor is geen fiets die je zomaar in de schuur zet. Dus, zet een lekkere kop koffie, want hier komt een uitgebreide, maar toegankelijke handleiding voor motorliefhebbers die hun tweewieler de winter door willen helpen. Ready? Gaan we!
Beginnen bij het begin
Voordat je je motor naar zijn winterslaapplekje brengt, begint alles met een goede poetsbeurt. Je motor heeft misschien wat te verduren gehad het afgelopen seizoen: vuil, modder, vliegen en wellicht ook al pekel. Dat wil je niet de hele winter laten zitten.
Begin met een goede reiniger, zoals onze Wash & Wax. Hiermee verwijder je vuil op plekken waar je normaal niet snel bij komt. Gebruik onze Washandschoen om je velgen en moeilijk bereikbare plekken grondig schoon te maken. Vergeet niet de plekken waar roest kan ontstaan extra aandacht te geven. Niemand wil in het voorjaar een roestige schat terugvinden. Reinig je ook direct je ketting van al het oude vet en resterend vuil.
Wanneer je motor glimt als een spiegel, werk je deze af met de Ceramic-Seal. Deze geeft niet alleen een mooie glans, maar biedt ook bescherming tegen corrosie en vuil dat zich over de winter kan ophopen. Mocht je motorfiets toch in een wat vochtige ruimte staan is dit een echte aanrader! Deze coating zorgt ervoor dat vuil en water geen grip krijgen op de lak en zo langer schoon blijft én makkelijker schoon te maken is. Maar het grootste voordeel tijdens de winterstalling is dat deze beschermd is voor 6+ maanden!
The Paddock Stands
Idealiter gezien zet je je motor op paddock stands, zodat de banden geen contact maken met de grond. Geen paddock stands? Geen probleem. Zorg ervoor dat je de banden oppompt tot de maximale aanbevolen spanning, zodat ze hun vorm beter behouden. En wissel regelmatig de positie van je motor, zodat de banden niet continu op dezelfde plek staan. Lekker dynamisch, ook tijdens de winterslaap!
De brandstoftank
Benzine kan je motor de hele winter pesten als je er niet goed mee omgaat. Benzine kan namelijk na verloop van tijd gommen en het brandstofsysteem doen verstoppen. Wat je kunt doen:
- Vul de tank tot aan de rand – dit voorkomt dat er vocht in de tank kan komen.
- Voeg een brandstofstabilisator toe. Deze producten zorgen ervoor dat de benzine niet veroudert of je injectiesysteem verstopt raakt. Zo start je motor in het voorjaar direct als een zonnetje.
Die ketting moet soepel blijven!
We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je ketting in topvorm te houden tijdens de winter. Een roestige ketting is een van de meest voorkomende problemen na de winterstalling.
Reinig eerst de ketting grondig. Na het schoonmaken breng je een goede laag kettingvet aan, zoals ons populaire Chain Lube. Dit vet beschermt je ketting én tandwielen tegen roest en zorgt ervoor dat deze soepel blijft draaien. Nog een tip: breng het kettingvet aan na je laatste rit, als de ketting nog warm is – zo trekt het vet beter in de schakels.
Accu: 'Laad' maar zitten die lader
Niets is zo frustrerend als een motor die niet wil starten omdat de accu leeg is. En dat gebeurt sneller dan je denkt, vooral als je je motor een paar maanden niet gebruikt.
De beste manier om dit te voorkomen is door je accu aan te sluiten op een druppellader, zoals onze Optimate Lithium Acculader Dit handige apparaatje houdt de accu op spanning zonder deze te overladen. Zo weet je zeker dat je accu klaar is voor actie als de lente weer aanbreekt.
Heb je geen druppellader? Dan kun je de accu het beste loskoppelen en op een droge, vorstvrije plek bewaren. Vergeet ook niet om de polen in te vetten met een beetje zuurvrije vaseline om oxidatie te voorkomen.
Dekken, maar niet verstikken
Je motor veilig onder een hoes zetten is slim, maar let op: kies niet zomaar voor een luchtdichte hoes. Motoren moeten blijven ademen. Zorg ervoor dat er geen condensvorming ontstaat onder de hoes. Condens is namelijk de grootste vijand tijdens de wintermaanden, want dit kan leiden tot roest op allerlei cruciale onderdelen.
Kies dus voor een ademende hoes, die wel vuil en stof buiten houdt, maar je motor laat 'ademen'.
Overige checks: klein, maar niet onbelangrijk
- Vloeistoffen: Controleer je oliepeil en ververs eventueel de olie. Oude olie kan zuren en vuil bevatten die je motor van binnen kunnen beschadigen.
- Remvloeistof: Zorg ervoor dat je remvloeistof op peil is. Laat de remmen na de winterslaap ook altijd even goed inwerken.
- Koelvloeistof: Controleer of deze goed is bijgevuld en klaar is om tegen vrieskou te kunnen.
De locatie: het perfecte winterslaapplekje
Als laatste: waar stal je je motor? De ideale plek is droog, stofvrij en vorstvrij. Heb je geen verwarmde garage? Geen paniek. Een vochtregulerende hoes kan veel verschil maken, en je kunt zelfs vochtvreters gebruiken om de luchtvochtigheid in de stalling te verlagen. Ben jij opzoek naar een lekkere, warme winterstalling? Wij bieden hét warme, en beveiligde plekje voor jouw motor aan bij ons filiaal!
Klaar voor een stralend voorjaar!
Door je motor met zorg en liefde in zijn winterslaap te leggen, voorkom je nare verrassingen en is hij direct klaar voor het voorjaar. Denk eraan, een goede voorbereiding scheelt een hoop werk en geld in het nieuwe seizoen. Bij The Paddock helpen we je graag met alles wat je nodig hebt, van poetsproducten tot kettingvet en meer. Zo houd je jouw motor in topconditie, zelfs als hij maanden stilstaat.
Dus pak die poetsdoek erbij, geef je motor een dikke knuffel en zeg maar gedag tot de lente!