MotoGP: Grand Prix-Paddock reageert op Clash Misano

MotoGP: Grand Prix-Paddock reageert op Clash Misano

MotoGP: Grand Prix-paddock reageert op onenigheid Bastianini vs. Martin

De GP van Emilia-Romagna eindigde met enige onenigheid over de inhaalactie van Enea Bastianini op Jorge Martin. Het was absoluut geen verrassing dat Enea Bastianini's race-winnende move voor veel ophef zorgde na de race.

Terwijl sommigen de harde race en Bastianini's inzet om voor een gat te gaan prezen, waren anderen niet helemaal blij met het gebrek aan actie van de stewards.

Experts verdedigden Bastianini en concludeerden dat de winnende inhaalactie van de Italiaan niet bestraft moest worden. Simon Crafar, de huidige pitlane-verslaggever die vanaf volgend seizoen het panel van MotoGP-stuurcommissarissen zal leiden, zei dat hij de actie goed vond:

“Ik vond het persoonlijk geweldig! Het was echt hard racen! Als de stewards dat wegnemen en het niet legaal maken om te passeren op het langzaamste, veiligste deel, waar een run-off is, dan schaden we het racen.”

Crafar zei.
“Ik praat niet als een toekomstige steward. Maar als voormalig coureur, Je wilt een actie maken op het langzaamste deel van de baan, hem wan zijn lijn af laten wijken, én natuurlijk niet crashen.”

Collega Michael Laverty, voormalig MotoGP-rijder, gaf ook commentaar en zei dat het vanuit Bastianini's oogpunt prachtig was, maar vanuit de ontvangende kant verschrikkelijk.

“Het is een van die races waar je het al ziet gebeuren. Als je de hele race aan de leiding rijdt en elke lijn beschermt, zal er uiteindelijk iemand langs komen via de binnenkant.

“Het geeft alleen Jorge Martin geen kans om terug te vechten. Hij verdiende het zeker om later in de ronde terug te kunnen slaan. Op die manier kunnen we het natuurlijk zijn gevoel begrijpen. Het missen van vijf punten terwijl hij vindt dat hij het verdiende, is altijd lastig te accepteren. Vooral op dat moment.

Bastianini, met een kans om je thuis-GP te winnen, zet je alles op het spel. Er zou geen straf moeten zijn. Het is een race-incident. Het was wat vies, smerig en ik hou ervan!”

Ondanks dat Martin boze gebaren maakte op zijn motor, werd hij later geprezen voor zijn sportiviteit toen hij een respectvol gesprek aanging met Bastianini in het parc ferme. Gresini's Marc Marquez, die achter Bastianini en Martin op het podium eindigde, gaf ook kort zijn mening over de botsing:

“Ik zag de herhaling en Enea slaagde er niet in om de motor binnen de limieten van de baan te houden. Hij had dus de positie moeten opgeven.”

Aprilia-coureur Aleix Espargaro was ook niet helemaal blij met de uitkomst. De mede-Spanjaard, die een goede vriend is van Martin, “kon niet geloven” dat het team van de stewards had besloten om de botsing niet te onderzoeken.

“Ik begrijp het niet. Ik ben erg teleurgesteld. Ik heb er echt geen woorden voor, want de ene coureur raakte de andere en beide coureurs gingen van de baan af en ze hebben het niet eens onderzocht.

Dus het slaat nergens op,” zei hij.
“Afgezien van de actie, maak ik me een beetje zorgen omdat de boodschap die ze naar alle coureurs sturen is: dat je kunt doen wat je wilt.”

Espargaro hangt aan het einde van het seizoen zijn pak aan de wilgen en Martin neemt zijn plaats in bij Aprilia, nadat hij zijn MotoGP-carrière sinds zijn debuut in 2021 bij Pramac heeft doorgebracht.

Uitgelichte afbeelding - Dorna Sports
Auteur - Liam van de Seijp


Tags:
MotoGP: Emilia Romagna

Bo Bendsneyder naar WorldSSP MV Agusta